Здравейте, физическо лице е собственик на таксиметров автомобил /лек - 5+1 места/. Лицето има регистрирано ЕООД на свое име. Ще започва да извършва таксиметрови услуги с автомобила, който е включен в лиценза на друга фирма и за който е платен патентен данък за 2018г. от другото дружество. Лицето ще работи от името на лицензираната фирма, но за собствена сметка.
Може ли да работи със собственото си ЕООД или трябва да работи като самоосигуряващ се с ЕГН като БУЛСТАТ? Ако може, кой вариант е  по-изгоден и как ще става декларирането и облагането на доходите в НАП?
Благодаря предварително,
Пенсионерът е настоящият собственик на ЕООД-то? А какво се явява спрямо ЕООД-то "лицето", което е прехвърлило дяловете?
Да, пенсионерът е настоящият собственик на ЕООД-то. Лицето, което е прехвърлило дяловете, вече дефакто няма нищо общо с дружеството.
Здравейте,
имам следния казус: лице е собственик на ЕООД и е подадена декларация Окд5 за прекъсване на дейността. Всички дружествени дялове /100%/ са прехвърлени на пенсионер. Въпросът ми е: следва ли да подават декларации Окд5 двете лица при положение, че фирмата няма да упражнява дейност още дълго време? И ако следва какво трябва да се декларира в тях?
Приятен ден на всички!
Здравейте,
имам болничен на самоосигуряващ се, осигурен за общо заболяване и майчинство върху 420 лв. Болничния е от 23.09.2016 до 15.10.2016г.
Въпроса ми е: Как следва да се изчисли размера на обезщетението, което следва да се получи от НОИ за месец 09.2016г. и месец 10.2016г., при условие, че самоосигуряващия се е ползвал болничен за 3 дни и за периода 29-31.07.2015г.?
С уважение Димитър Димитров
Приятен ден